Στην Ολομέλεια της ΕΟΚΕ ο Ι. Βαρδακαστάνης για Κάρτα Αναπηρίας, Κλιματική Κρίση, Προκλήσεις για τα νησιά, τις ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές

Με 3 γνωμοδοτήσεις, οι οποίες και οι τρεις υπερψηφίσθηκαν, παρέστη στην Ολομέλεια της ΕΟΚΕ ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητα του προέδρου του Τμήματος «Οικονομική και Νομισματική Ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή» (ECO), στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

«Η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της στους ευάλωτους πολίτες» ψηφίστηκε στις 13 Δεκεμβρίου. Ο κ. Βαρδακαστάνης παρουσίασε τις άλλες δύο γνωμοδοτήσεις στις 14 Δεκεμβρίου:

  • Κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, οι ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές της ΕΕ
  • Θέσπιση της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας και της ευρωπαϊκής κάρτας στάθμευσης για άτομα με αναπηρία

Σημεία των γνωμοδοτήσεων (επισυνάπτονται οι παρουσιάσεις) :

Για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στους ευάλωτους πολίτες

Οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι μετανάστες, τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα οι μειονότητες θα πληρώσουν ένα υπέρογκο τίμημα λόγω της συλλογικής μας αποτυχίας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η παροχή ευκαιριών σε αυτές τις ομάδες να αποκτήσουν δεξιότητες που εκτιμώνται ιδιαίτερα στην πράσινη οικονομία είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και ένα ουσιαστικό βήμα για την πρόληψη της ενεργειακής φτώχειας. (…)Η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να επιτύχει μόνο εάν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον: (…) τα μέτρα οικονομικής αναδιανομής αποτελούν αναγκαία, αλλά όχι επαρκή προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι προληπτικές και δομημένες πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης αποτελούν απαραίτητα συμπληρώματα που μπορούν όχι μόνο να μετριάσουν αλλά και να αντιστρέψουν τους κινδύνους ενεργειακής φτώχειας.

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, οι ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές της ΕΕ

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι διαρθρωτικοί και γεωγραφικοί περιορισμοί και οι ειδικές ανάγκες που εμποδίζουν την ανάπτυξη αυτών των εδαφών. Απαιτείται μια προσαρμοσμένη προσέγγιση, η οποία θα ενισχύσει την εδαφική αλληλεγγύη, ώστε καμία περιφέρεια να μην μείνει πίσω. Από την άποψη αυτή, είναι λυπηρή η έλλειψη υφιστάμενης πολιτικής για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κατάστασης των εδαφών με μόνιμα γεωγραφικά μειονεκτήματα και η συστηματική αμέλεια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιών σε διαδοχικές εκθέσεις συνοχής.

Για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και την ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης για άτομα με αναπηρία

Πολύ σημαντική προσπάθεια, ολοκληρώνεται μετά από 15 χρόνια δουλειάς του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος.

Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την άρση σημαντικών εμποδίων, για το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση για τα άτομα με αναπηρία. Σε αυτό θα οικοδομηθούν και άλλες πολιτικές στο μέλλον.

Εμείς ζητάμε διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής. Η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρόταση της Επιτροπής για μια ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και μια ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης ως πρώτο βήμα προς την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ, όπως συνέστησε η ΕΟΚΕ στη γνωμοδότησή της στις 27/04/2023. Η ΕΟΚΕ επικροτεί επίσης τη χωριστή πρόταση της Επιτροπής για την επέκταση της οδηγίας στους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα σε κράτος μέλος. Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι όσοι χρειάζονται την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης θα έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.